(flaptekst)
Zo, dit is een scheidslijn.’ Meester Engel liep precies door het midden van de klas naar achter. ‘Vanaf nu heeft niemand van de ene kant van de klas nog contact met de kinderen aan de andere kant.’
Pien voelde een lach opkomen. Kwam er soms ook een muur zoals vroeger in Berlijn? In Duitsland konden ze elkaar zelfs niet meer zien!
Iedereen gniffelde, maar niemand durfde iets te zeggen.
Het is allemaal de schuld van meester Engel, vindt Pien. Die man is geen engel maar een engerd! Als hij niet zo’n stom plan had bedacht om de klas in groepen te verdelen en een wedstrijd te houden, was ze nu nog gewoon vriendin met Amber. Die durft niet eens meer met haar te praten, ook niet na schooltijd…
Tot Piens grote verbazing gaat de hele klas, inclusief Amber, volledig op in deze wedstrijd waarin alles draait om het verdienen van punten. Maar Pien trekt zich van niemand iets aan en zorgt voor een onverwachte ontknoping.
Punt voor Pien
Uitgeverij Holland, Haarlem, 2010
Gebonden, 128 pag.
Vanaf 10 jaar. 12,90 euro
Omslag: Annet Scholten
ISBN: 9789025111182
Punt voor Pien werd in 2011 genomineerd voor de Drentse Kinderjury, voor de Bussumse en Naardense Kinderjury en voor de Amstelveense Kinderjury
Recensies
5 sterren(!) van Ineke van Nispen van Plantage Books.
Pien zit in groep 7. Wanneer haar lerares met zwangerschapsverlof gaat krijgen ze een nieuwe meester. Pien is een beetje bang voor meester Engel. Hij doet alles anders en heeft rare regels. Zo deelt hij de klas op in vier groepen met zes kinderen. De groepjes moeten zelf een naam bedenken van een belangrijk geschiedkundig persoon. Pien zit in de Odysseus groep en haar beste vriendin Amber in Napoleon. Verder is er nog een Rembrandt en een Einstein groep. De groepjes kunnen punten verdienen en strafpunten krijgen. De groep die na twee weken de meeste punten heeft verdiend heeft gewonnen. De kinderen mogen met niemand praten, chatten, msn-en etc. behalve met hun eigen groepje. Pien ziet het helemaal niet zitten. Haar beste vriendin wil niet meer met haar praten. Ook merkt ze dat Engel kinderen die niet goed kunnen rekenen of gymmen strafpunten geeft en ze eigenlijk pest. Ze besluit niet meer aan het spelletje mee te doen en begint stiekem af te spreken met Laura uit het Rembrandt groepje. Wanneer de kinderen uit haar groep er achter komen worden ze erg boos en beginnen ze haar zelfs te bedreigen. Maar Pien laat zich niet op haar kop zitten. Wanneer ze over een onderwerp in de klas een opstel moeten schrijven besluit Pien het over de rode vlek op de arm van Engel te doen. Ze schrijft een prachtig verhaal maar de oorzaak die ze heeft bedacht klopt niet helemaal. Engel schrijft een beslissende wedstrijd uit. Het groepje dat de echte oorzaak weet te raden verdient vijf punten. Dankzij Pien komt het tot een verrassende ontknoping.
Punt voor Pien is een heerlijk boek en het leest als een trein. Het verhaal speelt zich af in de twee weken dat meester Engel voor de klas staat. Pien is een fijne meid die al snel door heeft dat de lesmethode van Engel niet helemaal klopt. Ze snapt niet dat de andere leerlingen (behalve Laura) er geen vraagtekens bij zetten. Die willen alleen maar punten scoren en worden boos wanneer je een strafpunt veroorzaakt. Die denken verder helemaal niet na en doen gewoon wat de rest doet. Het slot van het verhaal is erg verrassend. Vanaf 10 jaar
NBD/Biblion recensie
Groep 7 krijgt tijdelijk een nieuwe leraar. Vanaf dag één kan hoofdpersoon Pien hem niet uitstaan: hij verdeelt de klas in vier groepen die volgens strenge regels punten kunnen verdienen. Door deze wedstrijd worden de kinderen elkaars vijanden en dat wil Pien niet accepteren. Bij toeval ontdekt ze wat in het verleden van deze man is gebeurd en komt ook een ander geheim aan het licht. In vlotte en realistische stijl is een schoolverhaal met lichte suspens geschreven. Tussendoor komen op acceptabele manier verschillende gezinsvormen voorbij. De relatie van Pien met haar oudere zus, broers en ouders is natuurlijk en dus voor lezers herkenbaar. Pien is een meisje dat beseft hoe en waarom haar medeleerlingen en volwassenen reageren; dat maakt haar een beetje te bijzonder. Dit begrip plus het geluk dat Piens vriendinnetje treft, zorgen wel voor het bevredigende einde. Het boek kent geen illustraties, maar heeft kleine tekeningetjes onderaan de bladzijdes. Het omslag toont een meisje in fotocollage. Mede door de ruime bladspiegel een prettig leesboek voor meisjes vanaf ca. 9 jaar.
Letters vreten (bibliotheek Oostland)
Af en toe pakken we uit de stapel splinternieuwe kinderboeken die wekelijks binnenkomen in de bieb een boek dat ons opvalt. Op deze internetpagina bespreken we die boeken, speciaal voor jullie. (23 juni 2010)
De klas van Pien krijgt tijdelijk een andere meester: meester Engel. Meteen de eerste dag doet hij iets vreemds. Hij verdeelt de klas in vier groepen, die voortaan niets meer tegen de kinderen in de andere groepjes mogen zeggen. Als een kind in een groepje iets goeds doet, dan krijgt de groep punten. Doet een kind iets fout, dan krijgt de groep strafpunten.
Pien vindt het helemaal niet leuk, want in een van de andere groepen zit haar vriendin Amber. Vanaf nu mag ze niet meer met Amber omgaan, zelfs niet buiten school. En daar heeft ze helemaal geen zin in. Bovendien vindt ze het maar raar. Ze vertrouwt meester Engel niet. Langzamerhand ontdekt ze dat hij een geheim heeft.
Tot Pien’s grote verbazing doen de andere kinderen in de klas precies wat meester Engel wil, ook Amber. Pien snapt er niks van. Vinden ze die punten echt zo belangrijk? Belangrijker dan vriendschap?
Een boek dat je aan het denken zet. Wat zou jij doen? De regels aan je laars lappen, zoals Pien?
Of meedoen met de wedstrijd, omdat je graag wil winnen? Of misschien meedoen omdat je bang bent voor de andere kinderen, die boos worden als je niet meedoet?